Ghid MAE pentru cei ce merg în Austria, Bulgaria, Elveția și Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Ghid MAE pentru cei ce merg în Austria, Bulgaria, Elveția și Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Publicat: 20/12/2013, 20:41
Actualizat: 30/07/2014, 14:27

Românii care doresc să plece în Austria, Bulgaria, Elveția și Ungaria cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an sunt sfătuiți, într-un Ghid de călătorie publicat de MAE, să fie atenți la bunurile personale și la starea tehnică a vehiculelor.

Referitor la Austria, MAE îi informează pe români că starea generală a infrastructurii rutiere (autostrăzi, drumuri rapide și drumuri naționale) este foarte bună.

Ministerul de Externe îi avertizează pe șoferii români că folosirea aparatelor anti-radar constituie contravenție în Austria, iar sancțiunea prevăzută constă în amendă contravențională și confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reținerii temporare a autoturismului. Totodată, poliția rutieră austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce privește verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere și, dacă se constată că acestea nu corespund tehnic, se aplică amenda contravențională cu reținerea numerelor de înmatriculare și, după caz, a permisului de conducere.

Potrivit Ghidului, în perioada sărbătorilor de iarnă se constată o rată crescută a furturilor, astfel că românii sunt sfătuiți să acorde o atenție sporită asupra bunurilor personale.

Cei care vor călători în Austria sunt rugați să se asigure că au un loc de cazare în această țară și că dispun de suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de ședere.

Românii care își vor petrece sărbătorile sau vor tranzita Bulgaria sunt informați că poliția locală suspendă cu ușurință permisele de conducere, iar amenda se plătește doar la bancă. În caz de reținere a permisului, acesta va fi transmis Ambasadei României la Sofia numai după expirarea perioadei de suspendare și plata amenzii contravenționale.

MAE recomandă evitarea călătoriilor și staționarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopții și încheierea unei asigurări CASCO, întrucât rata furturilor auto este ridicată.

Totodată, românii sunt sfătuiți să aibă haine groase, hrană și apă, deoarece există riscul unor blocaje în trafic pentru perioade mai lungi din cauza căderilor masive de zăpadă.

Cetățenii români care și-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliția de Frontieră li se va permite intrarea în România.

Cei care ajung în Elveția trebuie să știe că autoritățile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita prezentarea biletului de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel, dovada deținerii unei sume suficiente de bani pentru întreținerea pe perioada șederii în Elveția sau alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

Regulamentul vamal elvețian conține prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: țigări – 200 bucăți, băuturi alcoolice – 2 litri până la 15 % vol. și 1 litru peste 15 % vol.

Conform Ghidului de călătorie, în Ungaria nu este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă, dar suprafața de rulare trebuie să aibă un profil de cel puțin 4 mm. Lanțurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiții.

Ministerul de Externe îi roagă pe români să acorde o atenție sporită asupra bunurilor personale.

Întrucât Ungaria reprezintă o țară de tranzit pentru un număr important de cetățeni români, MAE atrage în mod deosebit atenția asupra informării în prealabil asupra condițiilor de călătorie, condițiilor meteo și a stării drumurilor din această țară, înaintea planificării călătoriei, mai ales pe perioada de iarnă.

Ghidul MAE pentru sărbătorile de iarnă poate fi consultat online la pagina http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2013/pdf/ghid_de_iarna_final.pdf.

Ministerul Afacerilor Externe a realizat, de asemenea, un pliant și un spot, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care doresc să se deplaseze în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×